Är sex våldsamt eller är våld sexigt?

I veckan friades tre killar från en misstänkt våldtäkt.

En tjej går på en fest in i sovrummet med en kille. De klär av sig. En andra kille kommer sedan in i rummet och begär att tjejen ger honom oralsex. En tredje kille filmar händelsen medan den första killen går och hämtar en flaska som han kör upp i tjejens underliv tills hon går sönder och börjar blöda.

En av killarna uppmanar henne att inte göra en polisanmälan, men det gör tjejen ändå. Nu är, som sagt, alla tre killarna friade.

 

Det är lätt att uppröras, men rättens uppgift är inte lätt.

Tjejens berättelse verkar visserligen trovärdig, menar rätten, och säger att hon “gjort uttryck för känslor” som talar för att det hon säger är sanning. Killarnas berättelse är inte lika trovärdig, men kan heler inte uteslutas. Man kan inte fälla någon för något som antagligen hänt. Det i sig skulle vara ett hot mot rättsväsendet.

 

Men historien upprör mig likväl. Tre killar. Tonåringar. En flaska. Uppkörd i en tjejs underliv. Blod.

Var fick dessa tonåringar idén ifrån?

 

En titt runtom oss lär oss att tjejer och killar från tidig ålder lär sig att koppla hop sex med våld.

Dolce & Gabbanas numera ganska välkända reklam till exempe, där de gör reklam för sin vår- och sommarkollektion med en bild som, med smärre redigering, skulle kunnat komma just från den där kvällen: en man trycker ner en lättklädd kvinna på marken, medan tre andra män står runtomkring och ser ner på kvinnan.

I Sisleys reklam ligger en kvinna bakbunden på en soffa medan en man håller på och kysser hennes rumpa. Kvinnan ser inte glad ut.

Bilder av mer eller mindre döda vackra lättklädda kvinnor i bagageutrymmen, vackra kvinnor med något strypande runt halsen, och ibland en man i andra änden av repet/slipsen/snöret.

Skräckfilmer där tjejer mördas när de står i duschen (ni har väl sett Psycho), när de badar iklädda knappt täckande bikinis eller precis ska klä av sig.

 

Tonårstjejen höll ihop benen när tre killar ville föra upp en flaska i hennes underliv. Men tolkningen av detta behöver alls inte vara att hon inte ville, konstaterade rätten. Nej, detta kunde lika bra tolkas som blygsel eller “inledande tvekan”.

Och i en värld där man ber ett gäng tonårskillar säga vad som är manligt och de alla svarar: att vara tuff – ett ord med synonymer som känslokall, hänsynslös, dominerande och hård – så förstår jag att denna lilla protest inte räckte för att killarna skulle avbryta.

Och i en värld där sexuellt våld och porr ständigt estetieras, normaliseras och bagatelliseras så är det heller alls inte konstigt om tonårstjejen kände att ett par hopknipna ben var den enda protesten hon mäktade med.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0