Skåne!Äntligen! För kanske en månad sedan sökte jag ett vistelsestipendium på Artur Lundkvist gård i lilla Perstorp i Skåne: en stund för mig själv med gott om lugn och ro och tid att skriva, en fristad och ett par månader där jag inte var tvungen att ta ett beslut om en ny lägenhet.

Och nu fick jag det!

Den 26 september, direkt efter Bokmässan i Göteborg, åker jag alltså neråt. 

En tyngd från mina axlar, som det brukar heta. Nu hoppas jag bara höra från Högskolan i Kristianstad där jag sökt en distanskurs. På så sätt har jag något att göra mer än att skriva, lär mig massa skoj om grafisk design och får lite matpengar från studiebidraget. Plötsligt känns allt så mycket lugnare. Behöver inte tänka på att skaffa bostad, behöver inte vara virrig och inte veta vad jag ska göra, och ett jobb känns aningens mindre akut.

Ah! Vad härligt att få andas!

Välkommen sköna Maj!Så. Då var jag hemma hos mamma och pappa i Mariestad igen efter en härlig helg med vänner i Eskilstuna med lite ny energi. Om förra veckan var en av de minst produktiva jag haft, så ska den här veckan bli desto mer produktiv.
Har jag tänkt.

Har karaktärerna och situationen och stämningen klar för mig, men jag vet inte riktigt hur handlingen ska utvecklas. Kanske löser det sig när jag väl sätter mig och börjar skriva, men jag vill helst ha det lite mer klart för mig. 

Namn är andra roliga saker att fundera på. Maj, tror jag att huvudkaraktären ska heta. Hennes syster Cecilia eller Maria. Så finns det en pappa, en farmor och farfar och en död mamma.

Det kliar i fingrarna på mig.

Vissa dagar...... känns allt bara helt hopplöst. Som idag till exempel. Jag har nu en idé, men får ingen ro att börja skriva på den. Har inte heller någon ro att läsa igenom något gammalt för att se om det har några kvaliteter. Vill inte söka jobb som jag vet att jag inte kommer få.


Jag vill:
ha ett eget hem (det behöver inte var stort eller nytt, allt jag kräver är en spis och en ugn, en toa och en dusch).
ha en inkomst som jag klarar mig på (det behöver inte vara ett heltidsjobb, cirka 5000 i månaden kan jag klara mig på, vart som helst i Sverige).
börja skriva på en ny bok (helst ska den vara det bästa som någonsin skrivits, men jag nöjer mig med vad som helst där handlingen har något slags driv framåt).
läsa en fin recension av Bortom världen utanför (uppmuntran, ja tack).

Det var väl ändå inte så mycket begärt.

Första dagen som författare
Idag har då min bok kommit ut.

Vi tar det igen.

Idag har då min bok kommit ut.

---

Idag har då min bok kommit ut.

---

Nej, jag förstår fortfarande inte.

I alla fall så har jag de senaste dagarna försökt marknadsföra mig själv. Idag var jag med i Radio Skaraborgs efter 5. Direktsänding är ju alltid lite läskigt, men jag gillar radio när jag kan trampa runt i köket och samtidigt bli intervjuad.

Jag var också till biblioteket i Mariestad och pratade med en kvinna där om ett litet besök till hösten. Det är ju sådant jag vill göra, men ändå ska jag villigt erkänna att jag blir lite nervös. Vad har lilla jag att berätta för folk?
Men samtidigt jättekul. Särskilt vill jag prata med ungdomar om skrivandet, förhoppningsvis inspirera en och annan både till läsande, skrivande och att följa sina drömmar.

Jag har också lovat att signera böcker i bokhandeln i Mariestad till jul.

Jul - herregud, det är sol och 20 grader ute och augusti. Det känns evigheter bort från nu. Så för att njuta av nuet ska jag göra ordning lite kvällsmat, sätta mig i solen med en tidning och sedan ta en kvällspromenad. Jag tar det lite soft nu och har som enda uppgift att söka jobb - det kan väl en nybliven författare förtjäna!

Tack!Åhå, vad underbart jag hade det i fredags! Familj, släkt och vänner samlades på café Mumma, drack och åt och (hoppas jag) hade det trevligt. Det hade jag i alla fall!

Betydde Så HIMLA MYCKET att ha alla där att fira med!

Och ta bara det faktum att jag numera vaknar till den här utsikten (plus två blomkrukor i fönstret). Svävar på små moln och tänker verkligen njuta av varenda liten sekund känslan varar.


Tack min söta söta mormor, min mentor Marie Hermansson som kom hela vägen från Göteborg för att gratta, Jenny och Andy som kom från Eskilstuna och förgyllde hela min helg, Taru, Ari och Sandra som bilade fram och tillbaka till Eskilstuna på mindra än 12 timmar, Angelica för det vackra halsbandet och de söta pysarna, Vilstrup och Gunnar för återseendet, för alla blommor, alla smarriga presenter, och alla alla andra som jag absolut inte glömt. Och tack även ni som inte var där. Varenda positiv kommentar, uppmuntran och grattis betyder bara Så HIMLA MYCKET.

Bokrelease!
Idag smäller det! Eller nästan i alla fall. Det är ju faktiskt inte förrän på måndag som boken släpps.

Men ikväll ska den firas, med bokrelease på café Mumma i Mariestad med vänner och familj.

Det börjar verkligen närma sig, det där som jag sett fram emot i över ett år nu. Hela processen har varit så kul - från första kontakten med förlaget, via diskussioner om titel och omslag, till det färdiga resultatet. Kommer verkligen sakna de där besöken på förlaget. Jag får helt enkelt se till att skriva massa fler böcker.

Idag är jag och Bortom världen utanför med i både Mariestadstidningen och Skaraborgsbygden. Alltid kul att se vad de ska ta med av allt man sagt.

Nu ska jag göra morgongympa, städa och vänta otåligt på att mina vänner ska komma hit, till Vänerns pärla - som tyvärr inte har hyfsen att visa sig från sin bästa sida utan ser rätt igenmulen ut.

NovelldagsIgår skickade jag in min nya version av Humlan till WW. Det är lite som när man gjort ett prov och mamma frågar hur det gick och man inte har den blekaste aning. Så jag försöker att inte tänka på det.

Istället har jag börjat med en novell. Innan Bortom världen utanför skrev jag enbart noveller, så det känns kul och mer kravlöst på något sätt. Har haft idén klar för mig ett tag och bara väntat på att få tid till att skriva den. Skyddrum är namnet. Om den blir bra finns Umeå novellpris, en av få skrivartävlingar som faktiskt ger ett ordentligt pris.

Söker uppmärksamhetIdag har jag varit på café Mumma och planerat min bokrelease. Bubbel och tilltugg, tända ljus och bra musik. Känns som en bra plan. Ser så himla mycket fram emot att få fira, träffa vänner och ha det skönt.

En vecka tills boken finns i handeln. Säger det till mig själv så ofta jag kan, både för att göra det mer verkligt och för att göra mig själv glad. Jag ler varje gång jag tänker på det.

Jag vet inte riktigt hur sådant här är tänkt att gå till, men man måste ju promota sig själv, tänker jag.
Så jag har skickat iväg ett mejl till biblioteket i Mariestad som gärna ville hitta på något med mig.
På onsdag ska jag träffa Mariestadstidningen.
Jag har även skickat iväg information till två andra lokaltidningar.
Så nu hoppas jag på lite uppmärksamhet!

Nu kör vi
Nu har jag skjutit upp läsandet av min nya humla med cirka tre timmar. Jag har ätit en lång och stadit frukost, , läst gårdagens tidning en gång till, slagit på teven och letat mig fram till Fab 5 och forsatt med Gilmore Girls i cirka tio minuter innan det dåliga samvetet tog över.
Då satte jag mig vid datorn, tittade Facebook, kollade om det kommit några nya jobb, letade tidningar där jag skulle vilja jobba.

Först i detta nu tar jag fram Humlan - som för övrigt är i desperat behov av att byta namn. Det är med rädsla jag börjar läsa ännu en version av den här berättelsen. Jag tycker så mycket om historien, och efter en sväng till W&W med utlåtandet:

"Författaren är skicklig på att stilisera tid, plats och miljö och effekten blir klaustrofobisk och hemsk. Skolan, skogen och hemmet - inget annat finns för varken Max eller mamman. De är utlämnade åt varandra och åt det som ska vara normal vardag och familjelycka, men som i deras fall bara är skräck och ensamhet. Lärare, skolkamrater, läkare är mest fördömande - i alla fall oförstående.

Under läsningen imponeras jag av den unga författarens originella och mångbottnade berättelse om ett barn som inte är som andra och om klaustrofobin att vara tvingad att ta ansvar för detta "odjur". Det är en djupt berörande, mogen och mörk skräckhistoria med många nyanser, bilder och stämningslägen."
 
är jag ovillig att bara ge upp berättelsen. Men:

"Samtidigt finns det avgörande brister i utförandet. Framförallt gäller det växlingen mellan mammans och Max kapitel. Max är redan skolpojke när han börjar berätta medan mamman börjar från början. De olika startpunkterna gör att den spänning som finns i pojkens abnorma växande snart uteblir eftersom han börjar krympa i Max egen berättelse medan han fortsätter att växa så att det knakar i sin mammas. Resultatet blir att mammans kapitel blir tråkiga eftersom det känns som om man som läsare redan har passerat de stadier hon beskriver, även om de i sig är välskrivna."

Nu har jag gjort så stora förändringar i manuset och framförallt tagit bort så mycket att jag inte vet om jag tappat bort historien totalt eller om jag lyckats få den dit jag vill.

Enda sättet att få ett svar är såklart att börja läsa.11.20. Ett djupt andetag, blundar. Andas ut. Nu ska jag läsa.


Inspiration
Idag fick jag ett meddelande från utmärkta Boktipset.
För den som ännu inte gått med så säger jag bara: gör det. Du sätter betyg på böcker du läst, kan kommentera och se andra kommentarer och får tips på vad Boktipset tror att du tycker om. Även om sidan fortfarande är ganska ny och kämpar med diverse problem för att göra sidan bättre, så funkar den redan bra.

I alla fall. Maria Bengtsson med sidan Bokfreak hade läst min bok och blivit "omtumlad, snurrig och berörd". Hon ville gärna att jag skulle svara på lite frågor, så det gjorde jag såklart. Ska bli kul att se vad hon skriver om den sedan.

En av frågorna var hur jag fick idén till Bortom världen utanför. Det är såklart inte första gången jag får den frågan, och det är alltid lika svårt att svara på.
För jag har egentligen ingen aning om hur en idé kommer till. "Men, du måste väl fått din inspiration någonstans ifrån" plirade en vän. "Erkänn då!"
Men nej, jag vet inte. Kanske är det ett hopkok av minnen, av nyhetsinslag, av böcker man läst, av samtal man snappat upp? Som drömmar, fastän man är vaken.
Idén som kom till den här boken var en bild av en kvinna särar på ett barns tår och tvättar bort gruset. På något sätt var flickan fast, det visste jag, och att det var mörkt och rått där hon var.
Men jag tänker på en idé mer som en känsla, en stämning som man vill få fram. För alla detaljer, alla konkreta händelser och bikaraktärer, ja, dem måste man faktiskt arbeta fram.

Produktiv morgon
Morgonmänniska? Kanske.

Om jag måste välja på katt och hund är jag säker på mitt val. Likaså mellan kaffe och te.
Men om jag måste välja mellan kvällsmänniska och morgonmänniska så vete sjutton.

De flesta brukar ha en tid på dagen då de är som mest produktiva. En särskild plats, en särskild känsla.

Eftersom jag bestämt mig för att skriva varje dag, i alla fall två sidor, så försöker jag ignorera sådana saker. Jag vill kunna skriva jämt, även om någon ropar på mig, även om musiken är på i rummet intill, även om mejlen pockar på uppmärksamhet. Jag vill kunna skriva även när jag är trött och stressad, för efteråt känns det alltid så jäkla bra. 

Det är en konstigt blandad upplevelse, det där med att skriva. Även om det är totalt självvalt så kommer jag ändå på mig själv med att hitta på undanflykter, dra mig för tiden framför datorn in i det sista. Jag har blivit duktigare på det där; framförallt har jag lärt mig att inte vara så hård mot mig själv och direkt ta fram motorsågen, för då blir det inte mycket kvar... Däremot borde jag nog jobba lite mer på kraven jag ställer på mig själv: en ny bok angiven, helst innan den första kommer ut.

Idag vaknade jag redan klockan sex och kände mig utvilad. Alltså satte jag mig upp i sängen, satte igång datorn och lade den i knät. Nu är klockan åtta och jag ska gå ner för att äta en välförtjänt frukost; dagens två sidor är redan klara! Och det känns som om det kommer bli fler.

En bok är till för att läsasDet börjar slå mig nu att folk faktiskt ska läsa min bok. Att någon ska plocka upp den i bokhandeln, läsa baksidestexten och tänka att den verkar intressant, det är fortfarande för svårt att förstå. Att vänner och bekanta ska läsa den, det är enklare att ta in.

Jag har under den senaste veckan fått veta att en vän förbeställt boken på Internet. Oj.
Min mamma har läst den. Med utlåtandet "jag tyckte i alla fall att det var bra" vilket jag tyckte var ett alldeles umärkt betyg för att komma från min mamma.

Jag borde ju vara van. Jag har jobbat på Mariestadstidningen då och då sedan 2002, och den har med största sannolikhet en bra mycket större läsekrets än vad min bok någonsin kommer att ha. Men det är ändå en helt annan sak; trots att boken inte är det minsta självupplevd så är den samtidigt otroligt personlig.

Jag tvekar på att jag någonsin kommer förstå, och det kanske är lika bra det.Äntligen känns det som om det lossnat lite med min Humla. Fortsätter skriva och får se vart det leder; känns som alltid spännande eftersom jag inte har en aning.


Uppmuntran

Idag behöver jag inget annat än lite uppmuntran, så därför publicerar jag Bibliotekstjänst utlåtande om Bortom världen utanför, som en liten påminnelse om att jag faktiskt kan:

"Det är omöjligt att inte drabbas av personernas öde i Bortom världen utanför. Huvudpersonen Sara är bara en liten flicka när vi först möter henne, instängd i en jordkällare. Det visar sig att hon, hennes mamma och bror tillhör en religiös sekt. Denna sekt, som lever isolerade från omvärlden, har helt orimliga förväntningar på Sara. Berättelsen delas återkommande in i Saras, hennes brors och hennes mammas historia, och skickligt knyts trådarna samman och förklaringar ges till varför de är där de är och varför de kanske också väljer att stanna kvar. Att berättelsen utspelar sig i samtiden och att språket är väl använt gör att den blir ännu mer kraftfull. Det här är en extremt spännande och angelägen bok som får läsaren att tänka till kring människors historia. Vad har den där knarkarkvinnan eller uteliggartanten egentligen varit med om?" - Petra Strömbäck

"Det här är en svår berättelse som starkt och djupt berör. Man vill instinktivt värja sig för allt det avskyvärda huvudpersonen Sara råkar ut för, men samtidigt finns det ett driv som gör det svårt att sluta läsa. När Sara föds läggs hon helt ensam i en jordkällare för att så småningom kunna frälsa byn. I byn härskar männen och Guds ord. Inget annat tillåts. Ur mamma Karins, storebror Gabriels och Saras ögon får vi deras historia om religiös fanatism återberättad. Det är inte muntert och berättelsen är fylld av vanmakt, sexuellt förtryck, våldtäkt och incest. Men mitt i detta mörka skiner flickan Sara starkt igenom. Hon ifrågasätter allt och inser slutligen att hon måste bort för att överleva. Berättelsen biter sig fast och stannar kvar länge. Hedvig Andersson (f. 1984) debuterar med denna bok och förmedlar sin berättelse på ett sätt som gör att den känns mycket trovärdig."-  Charlotte Nordenfelt


RSS 2.0